איך מגישים תביעה על נזקי מים בדירה?
חזרתם הביתה וגיליתם רטיבות בתקרה, ברצפה או בקירות. לפני שאתם רצים לשלם לאינסטלטור הראשון שמגיע, כדאי לכם לדעת מה הזכויות שלכם – היקף של נזק מים עלול להגיע לעשרות אלפי שקלים. אז איך לא תסתבכו?
ידוע כי אירוע של נזקי מים בדירה נחשב הנזק הנפוץ ביותר בנזקי רכוש. אחת לשנתיים בממוצע, כל בעל דירה נתקל בנזקי מים בדירתו. או אז הוא מודיע על כך לחברת הביטוח, אך ברוב המקרים הוא עלול להיתקל בקשיים בדרך לתיקון הנזילה. חשוב להיזהר ממלכודות שחברות הביטוח עלולות להציב בפניכם – כדאי להכיר את הסכנות שבנזקי מים ולדעת מה הזכויות שלכם.
הנה דוגמא: ברוך מגני תקווה הבחין ברטיבות שהלכה והתפשטה בקיר המזווה בדירתו. “טוב שיש לי ביטוח”, חשב ברוך לעצמו, והודיע על כך טלפונית לחברת הביטוח. ימים אחדים לאחר מכן הגיע אינסטלטור והסביר כי הוא מייצג חברה קבלנית העובדת עם חברת הביטוח. תוך שימוש בפטיש ואיזמל חצב האחרון ברצפת המטבח, שבר מרצפות לפי ראות עיניו, ראה שהחול רטוב, אמר שהחול יתייבש תוך מספר שבועות, והלך.
אלא שהרטיבות החמירה במהירות, ומכאן החלה סאגה ארוכה של ביקורי מומחים שונים, חציבות נוספות במרצפות, בדיקות לחות, ויכוחים על היקף הנזק, ובעיקר נסיונות של חברת הביטוח לשכנע את המבוטח שצריך “לחכות עד שהחול יתייבש”. לאחר 10 חודשים של סבל, מיחושים שונים ומריבות עם השכנים, הבין ברוך כי הוא זקוק לעזרה, והזעיק שמאי נזקים.
בדיקת השמאי העלתה כי ברצפת הדירה הצטברו כמויות אדירות של מים וכי היקף הנזק עלה לכדי 13 אלף שקל. לאחר התערבות משפטית קצרה, הוסדרה התביעה מול חברת הביטוח והנזקים תוקנו במלואם. אז איך אפשר לא להסתבך במלכודת מים כזו?
מה צריך לדעת במקרה של נזילה?
בדרך כלל, האינסטלטור שמגיע אליכם לביקור הוא קבלן משנה של חברה קבלנית, אשר “קנתה” מחברת הביטוח את הסיכון של נזקי המים בפוליסה. כלומר, תיקון כל הנזקים הנובעים מהאירוע (עד גבול מסוים) יהיה על חשבון החברה הקבלנית. מכאן האינטרס הברור של החברה הקבלנית – לתקן את הנזק בעלות הנמוכה ביותר האפשרית.
שימו לב: האינסטלטור עצמו מקבל בדרך כלל סכום נמוך לפי ביקור, ועל כן מותר לנחש כי אינו תמיד בעל המקצוע הכי מנוסה בעיר. בעלי מקצוע מנוסים בתחום זה יקרים הרבה יותר. כמו כן, ההשתתפות העצמית שלכם בנזקי מים עומדת בדרך כלל על כמה מאות שקלים. אם האינסטלטור מבצע תיקון קטן, ולאחר תקופה מסוימת תקראו לו שוב, ייתכן שהדבר ייחשב כאירוע “חדש” – ותצטרכו לשלם השתתפות עצמית פעם נוספת.
בסופו של יום, אירועים של נזקי מים בדירה הם מסובכים ומהווים תורה בפני עצמה. אבל אינכם נדרשים ללמוד את התורה כולה – קיבצנו עבורכם את “10 הדיברות” לניהול תביעת נזק מים בדירה:
- קיימות כיום מספר טכנולוגיות מודרניות לאיתור דליפות בצנרת מים בשיטות “אל הרס”, כלומר מבלי לגרום נזקים למבנה. פטיש ואיזמל אינו אחת משיטות אלה. אם מגיע אליכם אינסטלטור ללא מכשיר איתור כגון מצלמה תרמית או מד לחות, בקשו ממנו ללכת הביתה ולחזור מצויד כיאות.
- אם האינסלטור חושב שהרטיבות תעבור מאליה בלי לעשות דבר, עמדו על המשמר. ציירו בעיפרון מסביב לכתם הרטיבות. אם הכתם מתפשט תוך יום-יומיים, דעו כי הצרה הזאת לא תיעלם מאליה.
- אם האינסלטור טוען שהנזק אינו מבוטח כי “זו לא דליפה מצינור אלא מאיטום לקוי / דליפת מי גשם / חוסר אוורור / דליפה מהשכנים”, הזמינו מיד אינסטלטור פרטי מטעמכם וקבלו דעה נוספת.
- דליפה מצנרת היא נזק רציני, ויש לתקנה בדחיפות. התחילו לחשוד שהאינסלטור אינו יודע מה הוא עושה – אם הדליפה נמשכת יותר מיום או יומיים.
- תיקון צינור מים חייב להתבצע על ידי החלפת כל הצינור מזווית לזווית. עבודות לניסור הצינור, פעולות הברגה באמצע הצינור וקיצורי דרך מוזרים – כל אלה מזעזעים את הצינור הישן וגורמים לדליפות נוספות מאותו צינור. אם עשו לכם תיקון חלקי – צפו בהקדם לדליפה נוספת.
- אל תסכימו לחיות עם “מעבר חציה” בריצוף. אם לא שמרתם מרצפות זהות במחסן הדירה, אל תסכימו להסתובב בשווקים עם מרצפת כדי לחפש מרצפות דומות. מרבית הסיכויים שאין בשוק מרצפות זהות מאותה הסדרה. זכותכם על פי חוק לדרוש החלפת כל הריצוף באותו משטח.
- החומר הלבן הנפלט בין האריחים ברצפה הוא סוג של פטריית עובש הגדלה בתנאי רטיבות. כתמים צבעוניים בטיח, בדרך כלל בצבע שחור-ירוק, אינם אלא תרביות של פטריות עובש המעלות ריח רע וגורמות מחלות לכלי הנשימה.
- נזילת מים בתוך חלקי המבנה אינה רק מטרד. חדירת מים אל מערכות החשמל מהווה סכנה ממשית של התחשמלות וסכנת שריפה.
- שהייה של מים בתוך חלקי המבנה גורמת לשינויים במרקם הבטון ולהחלשתו. חדירת מים מבעד לבטון גורמת להחלדה של המוטות, להתנפחות הברזל ולפיצוצים בבטון. כתוצאה מכך תיתכן היחלשות של המבנה וסכנה ליציבותו.
- דירה רטובה היא דירה שאינה ראויה למגורים. אינכם חייבים לשהות בדירה רטובה – ממשו את זכותכם על פי הפוליסה לדירה חלופית עד לתיקון סופי של הדירה. לסיכום: אל תחכו עד שייגרם לדירה נזק רציני, הזמינו מומחה לנזקי מים. בהצלחה!
פורסם לראשונה בתאריך 08/09/2013 באתר YNET